Η Υδροδότηση του χωριού Θεολόγου
Η Υδροδότηση του χωριού Θεολόγου
Το προνόμιο κάθε θολοενό σπίτι να έχει την δική του παροχή ύδρευσης δόθηκε στη ταλαίπωρη Θολοενή νοικοκυρά το 1958.Οταν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα της υδρομετρικής απόστασης .Το νερό από πηγάδι στις "Αμπέλες" να μεταφέρεται με αντλιοστάσιο σε δεξαμενή στις Κεπούλες όπου, το υψηλότερο σημείο του χωριού. Ο πρόεδρος της κοινότητας τότε ο κύριος Κασταμούλας Γεώργιος με απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου αιτήθηκε στη Νομαρχία την μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση της υδροδότησης του χωριού.Ανάδοχος του έργου ήτο ο Βασίλειος Παπανικολάου.
{{‘Όσο τα χρόνια περνούσαν, όλο και οι ανάγκες κατανάλωσης νερού μεγάλωναν και όλο και ψάχναμε νέους τρόπους αύξησης του νερού για την κάλυψη όλων των αναγκών του χωριού σε νερό. Μέχρι το 1958 το νερό από την “Πέρα βρύση” συνεχίζαμε να το μεταφέρουμε στα σπίτια μας με τις στάμνες, μια δουλειά, αποκλειστικά σχεδόν “γυναικεία”.
Καθώς το χωριό μας ήταν κτισμένο ψηλότερα από την τοποθεσία που βρισκόταν η βρύση, όλοι οι δρόμοι από την “Πέρα βρύση” προς όλες τις γειτονιές του χωριού ήταν ανηφορικοί. Το τι τραβούσαν οι γυναίκες της εποχής εκείνης για να καλύψουν όλες τις ανάγκες της οικογένειας σε νερά, μόνο όσοι τα έζησαν μπορούν να το καταλάβουν...
Ευτυχώς, στα 1958, στην όχθη του ποταμού μας και μάλιστα κοντά σε κείνο το σημείο που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει ο δρόμος που οδηγεί προς την τοποθεσία “ΑΙ-Γιάννης”, έπειτα από απόφαση του Κοινοτικού μας συμβουλίου, αποφασίστηκε να ανοίξουμε πηγάδι.
Τότε Δήμαρχος στο χωριό μας ήταν ο Κασταμούλλας Γεώργιος. Όταν ανοίξαμε το πηγάδι, βρήκαμε καλή ποσότητα νερού. Στη συνέχεια συντάχτηκε μελέτη από τη Νομαρχία και αποφασίστηκε χρηματοδότηση του έργου της μεταφοράς του νερού αυτού, με σωλήνες, βέβαια, στο πιο ψηλό μέρος του χωριού. ·Ετσι και έγινε.
Κτίσαμε δεξαμενή, σχεδόν στους πρόποδες του λόφου που βρίσκεται πάνω από το χωριό μας, στους “Κεράμους” και άρχισε να πραγματοποιείται το έργο, το Οποίο όταν τελείωσε έδινε τη δυνατότητα σε όλες τις οικογένειες να βάλουν στα σπίτια τους νερό.
Ενώ η μελέτη προέβλεπε και βρύσες σε διάφορα σημεία του χωριού, για δωρεά νερού όσοι ήθελαν νερό στο σπίτι, βάλαμε μετρητή για την κάλυψη των εξόδων.
Από τότε, τελείωσε και το μαρτύριο των γυναικών του χωριού να κουβαλούν το νερό στα σπίτια τους με τις στάμνες πάνω στον ώμο τους, χειμώνα καλοκαίρι, με κρύο, με βροχή και με ζέστη.
Ανάδοχος του έργου ήτο ο Βασίλειος Παπανικολάου.}}
Από το Βιβλίο του Βασιλείου Ν. Παπανικολάου «Ιστορίες σπιτιών και ανθρώπων του χωριού Θεολόγου ( θολού), Ρόδου.
Η υλοποίηση του προγράμματος υδροδότησης του Θολού εξελίσσεται από το έτος 1959.
Εκείνη την χρονιά είχαν διεξαχθεί Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές για τον Δήμο Ρόδου επανεκλέγεται ο κ. Μιχαήλ Πετρίδης και στη κοινότητα Θεολόγου επανεκλέγεται πρόεδρος Κασταμούλας Γεώργιος .Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 05/04/1959 ήταν η Κυριακή των Ματσιών.Οι συμμετέχοντες στο μοναδικό συνδυασμό ήταν οι παρακάτω και κατά την ψηφοφορία έλαβαν:
Κασταμούλας Γεώργιος 120
Ατσίδης Γεώργιος 62
Αγαπητός Βελιάδης 62
Στρατής Σπύρος 55
Σταυριας Εμμανουήλ 53
Γρηγοριάδης Αντώνιος 52
Χατζηιωάννου Αθανάσιος 20
Οι εκλογές της 05/04/1959 ανέδειξαν ως μέλη του Κοινοτικού Συμβούλιου τους 5 πρώτους κατά την ψηφοφορία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου