Τα Διπόταμα και ο Βαστάζος
Τα Διπόταμα και ο Βαστάζος
Το 1953 έβρεχε ασταμάτητα για μέρες με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα Διπόταμα και να καταστραφούν όλες οι καλλιέργειες, τα πρώιμα, της περιοχής στα "Πιλαβάκια".Το Υπουργείο Δημοσίων Έργων με την Νομαρχία εκτέλεσαν έργα αντιπλημμυρικά και αποκατάστασης των ζημιών.Στη φωτογραφία είναι ο επιβλέπων εργοδηγός του Υπουργείου Δημοσίων Έργων της Νομαρχίας κύριος Γιαννακάκης Χρήστος ,με καταγωγή από Αφάντου με τις κοπέλες του χωριού μας σε μεροκάματο κουβαλώντας στα κοφίνια με τα ζώα τους χαλίκια .
Από αριστερά η Αγγελική Δραγώνα Βρέλλου,.Ο Γιαννακάκης Χρήστος ο επιβλέπων εργοδηγός του Υπουργείου Δημοσίων Έργων της Νομαρχίας ,η Ειρήνη Καταλειφού Καλογιαννίδη, η Δέσποινα Φτακλάκη Κρητικού,η Αργυρώ Καλόγλου Σαβρανίδη.Η φωτογραφία από το φωτογραφικό αρχείο της Βρέλλου Ελένης.
Διπόταμα, συμβολή δύο ποταμών, ο Πλατής, σχετικά πλατύτερος των άλλων,με κοίτη στη μεριά της Σορωνής και ο άλλος προς Θολό
Τα Διπόταμα, εκβάλλουν στη θάλασσα δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή. Σήμερα υπάρχει γέφυρα που υποστηρίζει το εθνικό οδικό δίκτυο Ρόδου Καμείρου. Εκείνο τον καιρό πριν κατασκευαστούν οι κατά καιρούς γέφυρες που υποστήριζαν την κυκλοφορία ,η διάβαση γινόταν μέσα στο ποτάμι. Όταν λοιπόν πλημμύριζαν τα Διπόταμα και η διάβαση ήταν αδύνατη, υπήρχε επαγγελματίας που βοηθούσε τους διαβάτες ανεβάζοντας τους στον ώμο του, ήταν ψηλός περίπου 1.80 στιβαρός και εύσωμος με μεγάλες πλάτες, όπου στα μάτια των παιδιών, ήταν ο γίγαντας, τα οποία παρακολουθούσαν από την όχθη με θαυμασμό τον "βαστάζω". Το επικίνδυνο της εργασίας ήταν μήπως τον χτυπήσουν στα πόδια τα φερόμενα υλικά που κατέβαζε ο ποταμός.
Την παρακάτω συγκλονιστική εμπειρία μου αφηγήθηκε με συγκίνηση ο ξάδερφος μου Σάββας Καραγιάννης, όπως και για το εξαφανισμένο πλέον επάγγελμα του "βαστάζω".
Είχε ο Σάββας αποστολή γυμνασιόπαιδο τότε, να πάει στη Σορωνή να προμηθευτεί για το μπακάλικο τους, τσιγάρα από τον Μαθιό με τον γάιδαρο του τον Μάρκο.
Δεν εκτιμήθηκε σωστά ο καιρός και η επιστροφή ήταν δύσκολη σε λασπώδες έδαφος με το ζώο να γλιστρά επικίνδυνα. Όταν έφτασε στα Διπόταμα στο μονοπάτι, πριν το ανεμόμυλο που οδηγεί στο δρόμο του Θολού, βλέπει όλο το χωριό απέναντι μαζεμένο να παρακολουθεί με αγωνία πως θα περάσει και τους δύο ποταμούς που κατέβαζαν ορμητικό νερό. Και όμως τα κατάφερε , καθησυχάζοντας τον Μάρκο με ενθαρρυντικά λόγια και χαϊδεύοντας τον καθησυχαστικά έζησε την περιπέτεια της ζωής του, για να μάθουμε και εμείς, τι συνέβαινε όταν πλημμύριζαν τα Διπόταμα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου