Ο παπά-Νικόλαος Καλιουδάκης και ο Θολός του 1856

 Ο παπά-Νικόλαος Καλιουδάκης και ο Θολός του 1856


     Οι λίγοι κάτοικοι του Θολού που ζούσαν στο χωριό όταν έγινε τσιφλίκι ,ιδιοκτησίας τούρκου Πασά, τους επιτράπηκε να μείνουν στα σπίτια που έμεναν μέχρι τότε. Όσοι καινούργιοι έρχονταν να δουλέψουν στο Τσιφλίκι, έκτιζαν σπίτι σε οικόπεδο που παραχωρούσε ο Πασάς ή ο αντικαταστάτης του, σε περίπτωση απουσίας του, που ήταν ο Αγάς. Για να κτίσουν τα σπίτια τους οι εργαζόμενοι στα κτήματα του τσιφλικιού επειδή τα οικόπεδα που τους παραχωρούσε ήταν μικρά,  ο ένας ακουμπούσε το σπίτι του πάνω στο σπίτι του διπλανού για την εξοικονόμηση χώρου, κόπου και πόρων.

     

Φαίνεται ότι ο Πασάς είχε παραχωρήσει στους χριστιανούς θολοενούς και το οικόπεδο που ήταν κτισμένη η μικρή εκκλησία του νέου πολιούχου τους ,Αγίου Σπυρίδωνα. Ο παλιός πολιούχος του χωριού ήταν ο Άγιος Γιάννης ο Θεολόγος του οποίου το όνομα Θεολόγος διατήρησε όταν μετεγκαταστάθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
      Η περιγραφή του περιηγητή του V. Guérin,. προερχόμενος από τα δύο τουρκικά χωριά του ¨Ανω και Κάτω Καλαμώνα είναι "Ο Θεολόγος αποτελείται από περίπου τριάντα σπίτια ομαδοποιημένα σε ένα οροπέδιο...."
     Με σημείο αναφοράς τις γεννήσεις στο δημοτολόγιο του Θολού ως το 1856 είναι δυνατόν να διαμορφωθεί περίπου η κοινωνία  και οι οικογένειές που μεγάλωναν τα παιδιά τους στα 30 αναφερόμενα σπίτια.

      Οι γεννημένοι από το 1789 -1856 θολοενοί είναι:

1. Aντωνάς Ιωάννης του Σταμάτη και της Παπαπαναγιώτη Σταματίας γεννηθείς 1789

2. Τρίκκας Μανώλης του Κωνσταντίνου και της Χριστοδούλου ¨Αννας γεννηθείς 1825

3. Τσαλώλη Φεγγάρα του Αυγερινού και της Κάλλα Στεργούλα γεννηθείσα 1828

4. Σελλάτου Μαρία του Παναγιώτη και της Αντωνά Μαρίας γεννηθείσα 1835

5. Σταμάτη Χρυσαφίνα του Μιχάλη και της Χριστοδούλου Αννας γεννηθείσα 1836

6. Καζουλάκης Παναγιώτης του Μιχαλη και της Ποτέ Χριστίνας γεννηθείς 1838

7. Βασιλείου Βασίλης του Αντωνίου και της Νικολάου Μαρίας γεννηθείς 1840

8. Σταμάτη Μαρία του Παναγιώτη και της Χριστοδούλου Ελένης γεννηθείσα 1841

9. Αντωνάς Σταμάτης του Αντωνίου και της Διακοσταματίου Μαρίας γεννηθείς 1845

10. Αυγερινού Παναγιώτης του Αυγερινού και της Ποτέ Μαρίας γεννηθείς το 1845

11. Καρυδιώτης Γεωργιος του Σταμάτη και της Χριστοδούλου Μαρίας γεννηθείς το 1847

12. Σελλάτου Ελένη του Ιωάννη και της Σταμάτη Ευδοκίας γεννηθείσα το 1847

13. Ατσίδη Γεώργιος του Χρίστου και της Χριστοδούλου Ανεζούλας γεννηθείς το 1850

14. Αυγερινού Βαρβάρα του Γεωργίου και της Λαμπριανού Ελένης γεννηθείσα το 1850

15. Νικολίκος Νικόλαος Μιαχάλη και της Νικολάου Σμαράγδας γεννηθείς το 1850

16. Τόλαρου Κατερίνα του Ευσταθίου και της Αναστασίου Σεβαστής

17. Τρίκκας Κωνσταντίνος του Μανώλη και της Τσαλώλη Φεγγάρας γεννηθείς το 1851

18. Χριστοδούλου Ελένη του Αυγερινού και της Ποτέ Κατερίνας γεννηθείσα 1852

19. Νικολάου Παρασκευή του Παναγιώτη και της Χριστοδούλου Μαρίας γεννηθείσα 1852

20. Η Σμαράγδα Παπανικολάου του Νικολάου και της Σταμάτη Χρυσαφίνας, γεννηθείσα το 1854

21. Παπανικολάου Βαρβάρα του Νικολάου και της Σταμάτη Χρυσαφίνας γεννηθείσα το 1855

22. Κάλλας Αντώνιος του Γεωργίου και της Σταμάτη Ελένης γεννηθείσα 1856

       

Ανάμεσα στις αναφερόμενες γεννήσεις είναι των Παπανικολάου Σμαράγδας και Βαρβάρας του Νικολάου και της Σταμάτη Χρυσαφίνας. Αφορούν  τα δυο πρώτα παιδιά του παππά-Νικόλα Καλιουδάκη που υπήρξε ιερέας στη μικρή τότε εκκλησιά του χωριού.


Ο μικρός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα  ανακαινίσθηκε το 1850  ως προς την κατασκευή του ξυλόγλυπτου τέμπλου το οποίο διασώζεται σήμερα στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα όπου στη  κτητορική επιγραφή κάτω από την εικόνα του Προδρόμου αναφέρει ότι "Ανιστορίθη ο θείος ούτος ναός το τε ιερόν τέμπλο δια συνδρομής των κατοίκων της κώμης ταύτης εν έτει 1850- Αρχιερατούντος του Αγίου Ρόδου κ. Ιακώβου του Πατμίου - Χειρ Μιχαήλ Μίγκλη ...." η κώμη που αναφέρεται είναι το χωριό Θεολόγος Θολός.




Ο περιηγητής  V. Guérin,περιγράφει  " Η εκκλησία και το νεκροταφείο που την περιβάλλει περιέχουν μερικές πλάκες από αρχαίο μάρμαρο. Ο κ. Ρος βρήκε εκεί δύο επιγραφές που μπορούν να διαβαστούν στη συλλογή του με αδημοσίευτες ελληνικές επιγραφές, η μία περιέχει κατάλογο με ονόματα δικαστών ή πιθανότερα διάφορων διαχειριστών που είναι επιφορτισμένοι με τα ιερά πράγματα, ενώ η άλλη είναι ένας κατάλογος ιερέων που επισυνάπτεται στον Ναό του Απόλλωνα Ερεθυμίου.

     Ο Νικόλαος Καλιουδάκης υπήρξε το πρώτο παιδί του
Βασίλειου Καλιουδάκη του Νικολάου και της Κυριακάκης Μαρίας γεννημένος το 1810 που ήρθε από την Κρήτη στη Σορωνή και νυμφεύθηκε το 1832 την Διακοσταυριανού Δέσποινα του Παναγιώτη και της Άννας από την Σορωνή γεννηθείσα το 1814 και είχε άλλα 6 αδέρφια
1)Την Μαρία γεννηθείσα το 1837 που παντρεύτηκε τον Δημητρά Νικόλαο από την Σορωνή
2)Τον Δημήτρη γεννημένο το 1839 που νυμφεύθηκε την Ρούσου Μαρία από την Σορωνή και παρέμεινε Καλιουδάκης
3)Την Χριστίνα γεννηθείσα το 1842, και παντρεύτηκε τον Φλάγκο Νικόλαο από την Σορωνή
4)Τον Λοϊζο γεννημένο το 1843 που νυμφεύθηκε στο Παραδείσι την Σταυριανού Μαρία.Έχασε το επίθετο Καλιουδάκης και έγινε Σορωνιάτης μάλλον λόγω καταγωγής.
5)Την Άννα γεννηθείσα το 1845 παντρεύτηκε τον Καραμάριο Παναγιώτη από την Σορωνή
6)Την Φωτεινή γεννηθείσα το 1850 παντρεύτηκε τον Παπακωνσταντίνου Παναγιώτη από την Σορωνή
     Ο Νικόλαος Καλιουδάκης του Βασιλείου και της Διακοσταυριανού Δέσποινας που γεννήθηκε το 1835, ήρθε από την Σορωνή στο Θολό σε ηλικία 18 χρονών και αφού νυμφεύθηκε το 1853 την Χρυσαφίνα Σταμάτη του Μιχάλη και της Χριστοδούλου Άννας γεννηθείσα το 1836 από τον Θολό , χειροτονήθηκε ιερέας και διετέλεσε από το 1853 εφημέριος της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνα και μετονομάσθη σε Παπανικολάου.
Από τον γάμο τους απέκτησαν έξι παιδιά. Την Βαρβάρα γεννηθείσα το 1855,τον Βασίλη γεννηθείς το 1869,την Δέσποινα γεννηθείσα το 1863, τον Ιωάννη γεννηθείς το 1865 ,την Σμαράγδα γεννηθείσα το 1868, και την Κατερίνα γεννηθείσα το 1874.

   Προσωποποιείται ο παπάς που με τα γραφόμενα κολλυβογράμματα του (προσόν για να γίνεις τότε παπάς) αναφέρει για τον σεισμό του 1856 όπως το περιγράφει ο Δρ Χ. Μ. Κουτελάκης «ενθυμήσεις». Δωδ.Χρον. ΣΤ΄ (1979), 142-152



Ο παπά -Νικόλας Καλιουδάκης και μετέπειτα μόνο παπά -Νικόλας Παπανικολάου και οι απόγονοι του αποτελούν δημογραφικά τα τρία τέταρτα των  σημερινών  κατοίκων του Θεολόγου.

Πηγή : Από το αδημοσίευτο βιβλίο του Βασίλη Ν. Παπανικολάου  το "Γενεαλογικό Βιβλίο των κατοίκων του Θεολόγου (Θολού) από το 1800.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις